(...pretekle objave...)

TVU IN DNEVI ODPRTIH VRAT 2018


V teh dneh po vsej Sloveniji poteka "Teden vseživljenjskega učenja 2018". Več informacij dobite tukaj.


V okviru TVU bo v sredo 16.5.2018 od 9:00 do 17:30 na Slovenskem trgu v Kranju potekala PARADA UČENJA 2018 . Na njej s svojo stojnico tudi letos sodeluje Hortikulturno društvo Kranj. Članom društva se bodo na stojnici pridružili otroci iz OŠ Stane Žagar Kranj.


Prav tako v okviru TVU bodo na široko odprta vrata vrta Hortikulturnega društva Kranj.

Dnevi odprtih vrat 2018 bodo tako

v četrtek 17.5. in v petek 18.5.

ter

od ponedeljka 21.5. do petka 25.5.

in to od devete ure dopoldan do sedme ure zvečer.


Lepo vabljeni.(maj 2018)
(11.5.2019)


KJE JE POMLAD?

Prišli sta že meteorološka pomlad, za njo še koledarska pomlad. Zvončki in trobentice so že tudi naznanjali pomlad, pa jih je prekrila nova pošiljka snega. Ribnik v vrtu še vedno "gosti" ledeno pokrovko. Pa saj ni čudno, temterature ponoči in zjutraj so še vedno pod ničlo.

Ampak smo optimistično razpoloženi, zato že sedaj vabimo, da naš vrt tudi letos obiščete.


DOGODEK V VRTU

četrtek, 25. maj, ob 21.00 na vrtu Hortikulturnega društva Kranj

Saša Spačal in Slavko Glamočanin

Touchscaping


Intermedijska rezidenca / Ekološki avdiovizualen performans -> link


TEDEN ODPRTIH VRAT


V tednu od 22. do 26. maja bo po vsej Sloveniji potekal "Teden vseživljenjskega učenja 2017". Več informacij dobite tukaj.

V okviru te prireditve bo sodelovalo tudi Hortikulturno društvo Kranj in sicer bodo od 22. do 26. maja 2017 Dnevi odprtih vrat.

Vrata vrta bodo odprta vsak dan od devete ure dopoldan do sedme ure zvečer.


Lepo vabljeni.

PARADA UČENJA 2017


17. maja 2017 je na ploščadi pred Prešernovim gledališčem v Kranju potekal množični dogodek "Parada učenja".

Obiskovalcem, željnim zabavnega učenja in druženja, je bilo na voljo preko 30 aktivnih stojnic, delavnic, kulturnih in drugih nastopov ter drugih dogodkov, ki so zanimivi za širšo javnost.

Program si še lahko ogledate tukaj.


Na Paradi učenja je bilo s svojo stojnico prisotno tudi Hortikulturno društvo Kranj.


(maj 2017)

Carl Jenal, najstarejši kmet v Švici je v avgustu 2014 praznoval 100 let (povezava do filma).

-->

Spomin na poletne foto delavnice


  
        
        
        
        
        
        

Sprostitvena foto delavnica


   Vabljeni na drugo Sprostitveno foto delavnico, ki bo na društvenem vrtu HD Kranj v torek, 22. maja 2012 ob 17.uri.

   Delavnico bo vodila gospa Marija Perdih.

   Potrebščine: digitalni fotoaparat, podloga za sedet (armafleks).


   Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 20. maja na naslov: marija.perdih@gmail.com

   V primeru slabega vremena bo delavnica naslednji torek, to je 29. maja.

(maj 2012)

Utrinki s Sprostitvene foto delavnice


   V torek, 8. maja 2012, je v društvenem vrtu gostovala prva Sprostitvena foto delavnica.

(8.maj 2012)

"Pokonci izpod korenin"


   ... je naslov lepe in večno mlade slikanice za otroke avtorice Sibylle von Olfers. Ta vzklik velja tudi za naš društveni vrt.

   V marcu smo imeli nekaj pravih lepih pomladanskih dni. Bilo je prelepo, zato nam sedaj april (žal) kaže svoj pravi muhasti obraz. Dež in sonce se menjata skoraj na vsako uro.

   Trobentice in zvončke so že zamenjale druge cvetlice. Regrat se ponuja za spomladansko solato. Razveseljuje nas ptičje petje, katerega smo v zimskih mesecih mnogi pogrešali.

   Tudi naš vrt se bo počasi znebil sivega zimskega plašča in si nadel spomladansko oblačilo. Takrat pa vsi prav lepo vabljeni, da nas spet obiščete.

(april 2012)

"Vroče vroče ..."


Sredi mesta, pa skoraj skrit očem ...


Tako razmišljajo mnogi, ki dnevno hodijo mimo, a ne vedo, kaj se skriva za živo mejo.

Vstopite, vzemite si trenutek časa zase in za lep, majhen košček narave.

(poleti 2011)

"Pokonci izpod korenin"


   ... je naslov lepe in večno mlade slikanice za otroke avtorice Sibylle von Olfers. Ta vzklik velja tudi za naš društveni vrt.

   Pomlad je nepreklicno vstopila v deželo; pokukala je tudi v naš društveni vrt. Vsepovsod se bohotijo trobentice in zvončki, še posebej pa nas razveseljuje ptičje petje, ki smo ga že mnogi pogrešali.

   Tudi naš vrt se bo počasi znebil sivega zimskega plašča in si nadel spomladansko oblačilo. Takrat pa vsi prav lepo vabljeni, da nas spet obiščete.

(marec 2011)

Zima, zima bela, vrh gore sedela ...

Kdo ne pozna te pesmice. Pa še res je. Zima sedi vrh gora in nam sporoča: še vedno sem tu. Za boljši vtis natrosi nekaj snega še tu doli, okoli nas. Vrt počiva pod snežno odejo, ribnik pa pod ledenim pokrovom.

Ko se bo starka zima poslovila in bo pomlad spet prebudila naš vrt, se pa spet vidimo.

(februar 2011)
    

Če letošnjo jesen ocenjujemo po trenutnih vremenskih razmerah, potem je odgovor: 'deževna jesen'. A do zime je še daleč, vsaj do koledarske. Sneg nas seveda lahko preseneti tudi prej, vsaj v višje ležečih predelih. Ali ne enkrat smo imeli tudi '1.november' pobeljen do nižin.

Vrt je, kot vsa narava, odet v jesenske barve. Za nekoga je jesen bolj žalosten čas. Kdor pa zna videti, ne bo spregledal lepote v jesenskih barvah, šelestenju odpadlega listja, vonju pečenega kostanja.

Če vas pot zanese mimo, pa le poglejte čez živo mejo. Vrata vrta so sicer v tem času uradno zaprta, a mogoče je kdo v vrtu. Povabite se notri! Prav vsi pa ste spet vabljeni spomladi, ko bo naš vrt na stežaj odprl svoja vrata pomladi in vam, spoštovane obiskovalke in obiskovalci.


(10.10.2010)


    

Vroče! Vroče! Kraljestvo za senco in hladno osvežilo. Takole mogoče "razmišljajo" tudi rastline v našem vrtu. Vodne rastline so pri tem malo na boljšem. Obiskovalci pa tudi v tem dolgem, vročem poletju najdejo pot v naš vrt. Vsaj za nekaj trenutkov se oči spočijejo, možgani se razbremenijo. Nekaj sence in klop za kratek počitek se pa tudi najde.

Vabljeni torej na obisk, na ogled ali le na kratek oddih. Ne bo vam žal.Tukaj lahko snamete pobarvanko za otroke ...
(16.7.2010)


    

Vsi smo že po malem siti zime, ljudje in rastline. Saj uradno je že odšla, a sneg se še kar napoveduje, celo do nižin. Trobentice in druge spomladanske rožice vremenu navkljub opravljajo svoje poslanstvo in pozdravljajo pomlad. Ko se oblaki razmaknejo in veter umiri, sonce že prav toplo posije. Toda april je april. Tradicionalno je muhast in tudi s tem pokaže, da ima narava svoj prav, navkljub raznim prizadevanjem ljudi, da bi jo ukrotili in si jo podredili.

Narava je tudi v društveni vrt poslala poslala pomlad. Vrt se odeva v tople pomladanske barve, ribnik kipi od življenja. Pomagajte naravi pri barvanju pomladi. Snemite si pobarvanko ...Predvsem pa vabljeni na obisk, na ogled ali le na kratek oddih.


(4.4.2010)


    

Jesen. Dnevi se krajšajo. Sonce potuje preko neba nižje in le še za kratek čas pokuka preko dreves v naš hortikulturni vrt. Zadnji dan oktobra je sonce "počakalo" ravno toliko, da smo naredili nekaj jesenskih fotk.

Hortikulturni vrt in njegovi prebivalci - tako rastline, kot živalce - bodo počivali do pomladi, ko se bo vrt spet odprl obiskovalcem. To ne bo pravo zimsko spanje. Če vas pot zanese mimo kak lep jesenski ali zimski sončni dan, le pokukajte preko žive meje. Mogoče bo pa slučajno kdo v vrtu. Vstopite. Tudi ta letni čas, vam lahko odkrije kakšno zanmivost, ki je še niste poznali. Kdo ve. Vse življenje se učimo in odkrivamo kaj novega.

Lepo pozdravljeni, če ne prej, pa v prvih spomladanskih dneh.


(20.11.2009)


    

Prvi teden v letošnjem septembru, od 1.9. do 5.9., so se v vrtu društva HD Kranj zgodili dnevi odprtih vrat. Članice in člani društva so dežurali v vrtu ves teden, v dopoldanskih in popoldanskih urah, da bi tako čim več tistih, ki so o tem prebrali v časopisu 'Gorenjski Glas' ali v publikaciji 'Kam? V Kranj!', pa tudi naključno mimoidoči resnično naleteli na odprta vrata ter si lahko tudi od znotraj, od blizu ogledali, kaj tu raste in cveti. 'Pa plava!' bi gotovo dodali mlajši obiskovalci, ki seveda ne prezrejo, da je v dveh ribnikih tudi nekaj živega.

Žal nam vreme ni bilo ves teden naklonjeno, a kljub oblakom in dežnim kapljam se je tudi obiskovalcev nekaj nakapljalo. Mnogi med njimi prvič. Med vtisi lahko razberemo, da mnogi Kranjčani, celo bližnji sosedje, niso vedeli da je manjši in mlajši sosed Prešernovega gaja hortikulturni vrt kranjskega društva.

Preberite si, kaj so zapisali obiskovalci v tednu odprtih vrat...

...ali pa si poglejte nekaj fotografij vrta, ki iz poletja počasi vstopa v jesen.


(10.9.2009)

Tudi v našem vrtu se menjavajo letni časi. Pomlad, poletje, jesen, zima. Menjavajo se tako hitro, da so ti zapisi en dva tri zastareli.


Poletje. Visoke temperature skoraj vsakogar prisilijo, da si poišče senco in ohladitev. Kaj pa rastline?


Rastline v našem vrtu se morajo znajti v takem in drugačnem vremenu. Nekaterim je sonce všeč, druge so vesele osvežitve, ki jo prinese dež. Vodna gladina na dveh malih ribnikih je okrašena z lokvanji, ki se v jutranjih urah odpirajo in nato pozdravljajo obiskovalce vse do večera.


Večina obiskovalcev vrta bolj po naključju kot ne zaide na vrt. Ko jih sprehod ali dnevni opravki zanesejo mimo vrta, marsikomu pogled zanese preko žive meje. Nekateri se opogumijo, poiščejo vhod in vstopijo. Druge povabi oskrbnik vrta, če je ravno prisoten.


Pridite še vi - naključno ali z namenom - vsekakor ste dobrodošli. Vrt z vso svojo lepoto lahko živi tudi sam. Toda le-ta doseže svoj namen predvsem takrat, ko obiskovalec pristopi, si za trenutek vzame čas zase, za obhod in ogled malega koščka narave sredi Kranja.


(30.6.2009)